Beállítások

A myCollection program használata

Az alkalmazás alapvető paramétereinek beállítása

Adatbázis

Lehetőség van az alkalmazás által használt adatbázis - azaz a felvitt adatainak tárolására szolgáló fájlt - áthelyeznie, másolatot készíteni belőle, illetve helyreállítani a sérült adatbázist előzetes mentésből. Tájékoztatásul megjelenik adatbázisának jelenleg érvényes helye.

Áthelyezés

Lehetősége van az adatbázis áthelyezésére másik könyvtárba, vagy akár másik lemezre, háttértárolóra is. Erre a műveletre akkor kerülhet sor, ha az adatbázis kinőtte az adott tárolón rendelkezésre álló helyet.

Szüksége lehet az adatbázis áthelyezésére akkor is, ha nem szeretné, hogy az adatbázis a számítógépén tárolódjon. Erre biztonsági megfontolásokból lehet szükség. Ha laptopját gyakran magával viszi, és nem szeretné, hogy értékes adatai elvesszenek, ha esetleg a gépet ellopják, akkor tartsa az adatbázist egy külön pendrive-on. A pendrive-ot a gépből kivéve biztonságos helyen tarthatja. Az alkalmazás indítása előtt, azt be kell helyeznie a számítógépbe, és arról is gondoskodnia kell, hogy ugyan azt a betűjelet kapja az operációs rendszertől.

Biztonsági mentés

Érdemes adatainak mentéséről gondoskodnia. Egy esetleges számítógép összeomlás után a mentett adatait könnyen helyre tudja állítani. Ha menti adatait, akkor érdemes azt másik merevlemezre, vagy pendrive-ra tennie. Nagyobb mennyiségű adat felvitele után érdemes megtenni. Egy könyvtárat kell megadnia, ahová az alkalmazás menti az adatait.

Helyreállítás mentésből

Ha bármi okból szükségessé válik, ezzel tudja az előzőleg mentett adatbázist a jelenlegi helyére visszatölteni. A mentés és a helyreállítás közötti időben felvitt adatai ebben az esetben elvesznek.

Ezzel a módszerrel a mástól kapott adatokat is be tudja olvasni. Ehhez először készítsen biztonsági mentést saját adatbázisáról. Készítsen "helyreállítást" az új adatbázisból. Ezt követősen az új adatbázis tartalmát fogja látni, a régit nem. Ha bejezte a ténykedését az új adatbázissal, akkor állítsa helyre a saját adatbázisát a mentésből. (Ha eközben módosította az új adatbázist, akkor ne felejtsen el arról is biztonsági mentést készíteni.


Megjelenítés

A "Lista nézet beállítása" nevű párbeszédablak jelenik meg. Itt tudja beállítani, hogy a lista ablakban milyen adatok kerüljenek kiírásra az egyes érmékről. A Megnevezés, a Változat és az Év mindenképpen megjelenítésre kerül, ezen túlmenően a megjelenő mezők közül kiválaszthatja, mi jelenjen meg a listában. A kiválasztott mezőket a program megjegyzi és következő indításkor is megtartja.

Listázási sorrend beállítása

A lista ablakban kattintson a megfelelő oszlop fejlécére. A megjelenített elemek az oszlopnak megfelelően ABC-be rendezve kerülnek listázásra. Még egyszer ugyan arra az oszlopnévre kattintva a fordított ABC-ben lesznek listázva.


Felhasználó azonosító

A közösségi oldalhoz tartozó felhasználónevet és jelszót adhatja meg itt. A felhasználónevet a program megjegyzi, a jelszót biztonsági okokból minden program indítás után újra meg kell adni. Nem feltétlenül szükséges ezt a menüpontot használni, az alkalmazás bekéri az adatokat ha szüksége van rá. Ezt a menüpontot akkor hasznája, ha más felhasználónévvel kíván bejelentkezni.


Katalógus szerkesztő

Itt tudjuk felvinni a gyakran használt katalógus adatainkat.

katalogue 1

Új katalógust a Hozzáad gomb lenyomásával adhatunk a készlethez. A Módosít gombbal a már meglévő katalógusunk adatait szerkeszthetjük. A Töröl gomb segítségével a meglévő katalógust távolíthatjuk el. Eltávolításkor, ha van érem rendelve a katalógushoz, a program rákérdez, hogy biztosan el akarja-e távolítani. Ha eltávolítja, akkor minden katalógus bejegyzése el fog tűnni, ami ehhez a katalógushoz tartozik, ezért használata fokozott elővigyázatosságot igényel.

Új katalógus felvétele, vagy meglévő módosítása esetén a következő ablak jelenik meg:

katalogue 2

Könyv alapú katalógusoknál a Rövid név, a Teljes név, a Részletek és a borító kép adható meg. A rövid névnek egyedinek kell lennie, ez alapján tudja a katalógust azonosítani.

On-line katalógusoknál az Internetes katalógus check boxot kell kipipálni és az URL mezőbe a katalógus elérhetőségét kell megadni. Tehát nem az egyes érmekét, hanem a gyökér elemet. Ezt a megadott URL-t tudjuk majd használni, hogy a teljes katalógust elérjük.

A Keresés a közösségi oldalon... gomb segítségével néhány gyakran használt katalógus adatát érhetjük el, és egy kattintással beemelhetjük a saját rendszerünkbe. Aki most ismerkedik a katalógusok használatával, annak mindenképpen érdemes kipróbálni.