Képszerkesztő

A myCollection program használata

A myCollection 2.0 verziója online képszerkesztő felületet biztosít az éremképek körülvágásához, és 90 fokonkénti elforgatásához. A funkció eléréséhez válassza ki az 'Elem szerkesztése...' menüpontot. A szerkesztő ablakban az 'Elő és hátlap' fülön, a képeken bal felül látható edit gomb megnyomásával juthat el az online képszerkesztőhöz. A következő ablak jelenik meg.

imgedit1A megjelenő képszerkesztő ablakban a következő funkciók érhetők el a nyomógombok segítségével:


A kép körülvágás funkció

A téglalap vagy ellipszis alakú körülvágáshoz kattintsunk a megfelelő gombra. Ekkor megjelenik a körülvágást segítő maszk, 8 db pozícionáló kis négyzet segítségével. Az egérrel húzzuk a pozícionáló maszkot a megfelelő terület fölé. A kis négyzetek segítségével a maszk méretét és alakját állíthatjuk be.

imgedit2A képen az az állapot látszik, mikor ellipszis alakú körülvágást szeretnénk végezni. Látható, hogy a kivágó ellipszisen kívülre eső képrész elhalványítva jelenik meg, jelezve azt, hogy csak a belső rész marad meg. Mivel a kivágás ellipsziod ezért szükség van a kívül eső részek színének beállítására. Ezt a színes kis négyzet melletti mezőbe kattintva tehetjük meg. Ekkor a felugró színválasztó ablakban imgedit6 válasszuk ki a megfelelő háttérszínt.

Mozgassuk a kijelölő ablakot a helyére. Ha mindent beállítottunk, nyomjuk meg a Kész feliratú gombot. Ekkor az ellenőrző ablakban (lásd később) még lehetőségünk van mindent leellenőrizni, mielőtt az új képet beillesztjük a régi helyére.


A képforgatás funkció

Ha szükség van a kép 90, 180, 270 fokos elforgatására, kattintsunk a megfelelő számra. Ekkor a körülvágó kijelölésünk elveszik, ezért célszerű a műveletet a forgatással kezdeni.


A kép ellenőrzése beillesztés előtt

imgedit7Ha elkészültünk a szerkesztéssel, nyomjuk meg a kész gombot. Ekkor az ellenőrző ablak jelenik meg. A példában 90 fokkal forgattuk el jobbra a képet, körülvágtuk ellipszissel és a kieső területet zöld színnel töltöttük ki. Ha hibát látunk, akkor a vissza gombbal még vissza tudunk menni a szerkesztőbe, és újra elkészíthetjük a szerkesztést. Ha mindent megfelelőnek találunk, akkor kattintsunk a Kész gombra. Ekkor az új kép a régi helyére kerül az 'Érem adatainak szerkesztése ablakban', azonban az adatbázisba még NEM mentődik el. A végleges mentéshez használjuk az Ok gombot. (Azaz, ha mégis meggondoljuk magunkat és vissza akarjuk csinálni a képszerkesztést, akkor azt itt még megtehetjük, az 'Elvet' gomb megnyomásával.)


Példa összemásolt kép szétvágására

imgedit8A képen olyan érme előlapi és hátlapi képét látjuk, amit készítője egy képpé alakított. Ha szét szeretnénk vágni, hogy a myCollection rendszerben külön legyen az előlap a hátlaptól, akkor első lépésként töltsük be ugyan azt a képet az előlapnak és a hátlapnak. Ezután az online képszerkesztővel először az előlapot szerkesszük meg, vágjuk le a hátlap képét. (Lásd a képen). Ezután szerkesszük meg a hátlapi képet, ott az előlapot vágjuk le.