A listázások

A myCollection program használata

A program indulásakor a listázó ablak jelenik meg először. Az ablak szerkezete a következő. Bal oldalon a beállítható szűrők jelennek meg. Középen az aktuális érmék négyféle listája. Jobb oldalon, bizonyos esetekben az érmék képe. Nézzük ezeket részletesen.

A szűrések

Baloldalt a legfelső mezőben kiválaszthatjuk a kategóriát, azaz, hogy gyűjteményünk melyik részével kívánunk foglalkozni. Ha egy fő kategóriát választunk, akkor az összes érem, ami abba a kategóriába és az alatta lévő alkategóriákba esik, megjelenik a listákban. Ahogy haladunk lefelé a kategóriában, és egy alkategóriát kiválasztunk, úgy szűkítjük a szűrést, és a listánk egyre kevesebb darabot tartalmaz.

A második mezőben a bal oldalon kulcsszót választhatunk. Ezzel tovább szűkíthetjük a listában megjelenített elemek számát. Hogy a sok kulcsszó között megtaláljuk amit keresünk a "Kulcsszó szűrés" szerkesztő sorban elkezdhetjük begépelni a kulcsszó első betűit. A kulcsszavak listája ekkor szűkülni kezd, míg végül megtaláljuk amit kerestünk. Rákattintva érvényesíthetjük a szűrést. Ha meg akarjuk szüntetni a kulcsszavas szűrést, akkor a mező felett megjelenő kis piros ikonra kattintva megszüntethetjük a kiválasztást.

Ha a keresés a leírásban, címben szerkesztő sorba begépelünk egy szót, vagy töredéket, és megnyomjuk a sor felett megjelenő zöld plusz jelet, akkor csak azok az érmek maradnak a listában, melyen általános, előlapi vagy hátlapi leírásában, illetve nevében az adott szótöredék szerepel. A szűrést a piros ikon megnyomásával, vagy a beírt szöveg kitörlésével szüntethetjük meg.

A bal oldal legalsó részén további szűrési feltételeket adhatunk meg. Ezeket többnyire listából választhatjuk ki. Külön említést az évszámra szűrés érdemel. Itt nem csak egy évet, hanem egy időtartamot, kezdő és végső évvel állíthatunk be. A szűrést itt is a piros ikon megnyomásával szüntethetjük meg.

A lista ablak

A szűrésnek megfelelő elemeket négyféle módon tekinthetjük meg.

Lista nézetben a név, a változat és az évszám mindenképpen listázásra kerül. A beállításokban megadható, hogy melyik adatot szeretnénk még listáztatni. Ha a lista fejlécében a mező nevére kattintunk az egérrel, akkor a megjelenített elemek a mezőnek megfelelően ABC-be rendezve kerülnek listázásra. Még egyszer ugyan arra a mezőnévre kattintva a fordított ABC-ben lesznek listázva. Ha kiválasztunk a listából egy elemet, akkor jobb oldalon az elő és a hátlap képe lesz látható.

Egyedi nézetben az éppen kiválasztott érem részletes adatai tekinthetők meg. Ilyen kor a középen alul lévő navigációs gombok segítségével léphetünk az első, az előző, a következő vagy a végső elemre.

Kép nézet módban az előlap és a hátlap nézhető meg, nagyobb felbontással. Itt az oldalt lévő navigációs gombokkal tudunk tovább lépni. A Megnyit gomb megnyomásával az aktuális képet a számítógépünk képnéző programjába áttölthetjük. Fontos megjegyezni, hogy ha a képen a képnéző programmal módosítást hajtunk végre, akkor az nem kerül elmentésre a myCollection programban. Képet megváltoztatni csak úgy lehet, hogy az "Elem szerkesztése" menüpont segítségével az új képet a régi helyett hozzáadjuk az éremhez.

Tabló nézetben a kiválasztott érmek kis bélyegképekként kerülnek kijelzésre.